1969 yılında açılan Taksim’deki Atatürk Kültür Merkezi, bilindiği üzere İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası’nın 16 Mayıs 2008’de verdiği konserden beri yaklaşık sekiz yıldır kapalı. AKM binasının temelinin çürük olduğu ve onarılamayacak kadar kötü durumda olduğu gerekçesi ile Adrian Smith + Gordon Gill Architecture tarafından yeni Atatürk Kültür Merkezi "Istanbul Cultural Center" projesi tasarlanmıştır.
1.ATATÜRK KÜLTÜR MERKEZİNİN KISA TARİHİ?
Türkiye'nin ilk opera binası olarak tasarlanan Atatürk Kültür Merkezi,'nin temelleri 1946 yılında atıldı. İlk projesi Mimar Feridun Kip ile Mimar Rüknettin Güney tarafından çizildi. Ancak maddi kaynak yetersizliği nedeniyle inşaat yedi yıl sonra Bayındırlık Bakanlığı'na devredildi.
Bayındırlık Bakanlığı, Almanya'da tiyatro binaları üzerine doktora yapan Mimar Hayati Tabanlıoğlu'nu yeni proje mimarı olarak görevlendirdi. 1956'da Tabanlıoğlu projesiyle inşaata devam edildi.
1969 yılında Devlet Opera ve Balesi ile Devlet Tiyatroları’nın eserlerini icra etmesi amacıyla açılan bina, 1970 yılında büyük bir yangın geçirmiştir. Tekrar onarılarak 1977 yılı başında işletmeye hazır duruma getirilmiş ve “Atatürk Kültür Merkezi” adını almıştır.
2.ATATÜRK KÜLTÜR MERKEZİ İÇİN İLK YIKIM KARARI NE ZAMAN ALINDI?
2005'te dönemin Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, binanın ekonomik ömrünü tamamladığını söyledi, yıkımını önerdi. Öneri gerek sanat gerek mimarlık çevrelerinden gerekse seyirciden yoğun muhalefetle karşılaştı. Yıkım gerçekleşmedi.
3.ATATÜRK KÜLTÜR MERKEZİ VE KAPATILMA SÜRECİ?
Son gösterimi İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası’nın 16 Mayıs 2008’de verdiği konserden beri yaklaşık sekiz yıldır kapalı. Bu konserden sonra 31 Mayıs 2008'de tadilat nedeniyle kapatıldı.
4.ATATÜRK KÜLTÜR MERKEZİ İÇİN HAZIRLANAN İLK PROJE NEDİR?
AKM yenileme projesi Tabanlıoğlu Mimarlık'a verildi. Teknik yenilemenin yanı sıra binanın görünümü de günümüz mimari özelliklerini yansıtacak şekilde tasarlanmıştır. Ayrıca, binanın ön cephesinin tamamı yeni bir LED teknolojisi sayesinde gece ve gündüz farklı yayınların yapılabileceği, sanatsal çalışmaların sergilenebileceği büyük bir ekran olarak kullanılabilecek.
Hazırlanan ilk proje, Kültür Sanat ve Turizm Emekçileri Sendikası'nın açtığı dava sonucunda yargı kararıyla iptal edildi.
5.2.PROJE OLAN İSTANBUL ATATÜRK KÜLTÜR MERKEZİ PROJESİ(ISTANBUL CULTURAL CENTER) NEDİR?
İstanbul'daki AKM için tasarlanan yeni projede 2 bin kişilik büyük bir tiyatro ve opera salonu, 800 kişilik tiyatro salonu, sinema salonları yer alacak. Binanın en üstünde kafeterya- restoran, teras bahçeleri, fuayeler olacak. En alt katta ise otopark bulunacak.
Adrian Smith + Gordon Gill Architecture yenilikçi bir tasarımla İstanbul sakinleri ve ziyaretçilerine maksimum erişilebilirlik sağlıyor. Bu alan kamusal parkı eski haline kavuşturuyor. Taksim Meydanı ve Taksim Gezi Parkı'nı, Marmara Denizi'nin izlenebildiği yükseltilmiş bir platformla birbirine bağlıyor.
6.İKİ FARKLI PROJE ARASINDAKİ FARKLAR NELERDİR?
Tabanlıoğlu Mimarlık tarafından yapılan proje de Atatürk Kültür Merkezi binası mevcut bina yenileme işlemine gidilecektir.
2.proje olan "ISTANBUL CULTUREL CENTER" ise iç ve dış cephe görünümleri de dahil olmak üzere AKM binasının çürük temek gerekçesi nedeniyle yeniden yıkılıp, eskisine bağlı kalmadan tasarlanmasıdır.
7.İKİ PROJENİN GERÇEKLEŞMEMESİ İÇİN NEDENLER?
Farklı mimarlık şirketleri tarafından yapılan iki proje de Atatürk Kültür Merkezinin özgün dokusunu ve 1.grup tescili yapı olmasına rağmen mevcut binasına zarar vermektedir.1969 yılından beri ve Cumhuriyet Döneminin ilk mimarı yapılarından olması AKM'nin mevcut kimlik ve imajına zarar vermektedir.
No comments:
Post a Comment