TAKSİM PROJESİ
1) Taksim Meydanı Yayalaştırma Projesi nedir?
Proje, Taksim Meydanı’ndaki araç trafiğini yapılacak tünellerle yer altına indirmeyi ve meydanı tamamen yayalaştırmayı amaçlıyor. 16 Eylül 2011’de İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nde oybirliğiyle kabul edilen proje, 4 Ocak 2012’de Anıtlar Kurulu tarafından aynen onaylandı. İhaleyi kazanan Kalyon İnşaat çalışmalara başladı.2) Proje kapsamında neler yapılacaktı?
Meydan yayalaştırma projesi ile Tarlabaşı Bulvarı–Cumhuriyet Bulvarı araç trafiği yer altına alınacak, otobüs ve duraklar meydandan kaldırılacaktı. Yani artık meydana hiçbir araç giremeyecekti. Tarlabaşı'ndan gelen araçlar kesintisiz bir şekilde Harbiye, Taşkışla, Dolmabahçe yönüne gidebilecekti.Taksimde durak yapan transit geçen hatların hepsi Tarlabaşı Bulvarı ve Cumhuriyet Caddesi’ni kullanacaktı. Bu sebeple araç altgeçidi içinde 2 şeritli olmak üzere otobüs durakları inşa edilecekti. 14.675 metrekare de araç altgeçidi yapılacaktı. Altgeçitlerin toplam uzunluğu ise 1.131 metre olacaktı.
Cumhuriyet Caddesi üzerinde Tarlabaşı-Harbiye yönünde 400 metre, Harbiye-Tarlabaşı yönünde 320 metre uzunluğunda tek tünel yapılacaktı. Tünel altgeçidinde otobüsten inen yolcular Taksim metrosu ve fünikülere direkt olarak bağlanabilecekti.Metro çıkışları ise İstiklal Caddesi kenarlarına çekilecekti. Bölgedeki binalar da aslına uygun restore edilecekti. Böylece Taksim, yaklaşık 98.000 metrekarelik yayalaşmış bir meydana sahip olacaktı.
3) İlk projede meydan alanı nasıl kullanılacaktı?
Proje kapsamında, Taksim Meydanı’nda bulunan Gezi Parkı’nın yerine, 1806’da 3’üncü Selim döneminde inşa edilip, 1939’da İstanbul Valisi ve Belediye Başkanı Lütfi Kırdar tarafından yıktırılan Topçu Kışlası yeniden inşa edilecekti. 19. yüzyıl boyunca askeri kışla olarak kullanılan yapı, 31 Mart Vakası'nda ittihatçı güçlerin karşısında ayaklanmayı destekleyince cezalandırılarak boşaltılmış, 1. Dünya Savaşı sırasında, orta avlusu futbol sahası olarak kullanılmıştı.Yeniden yapılacak Taksim Topçu Kışlası oturum alanı, Cumhuriyet Caddesi tarafında 153, Tak-i Zafer Caddesi tarafında 188, Metehan Caddesi tarafında 152, Asker Ocağı Caddesi tarafında ise 189 metre olacaktı. Yeşil alan dahil olmak üzere 28.900 metrekarelik bir alanı bulunan kışla 3 katlı projelendirilecekti. Normal bir apartman dairesiyle karşılaştırıldığında yeni yapılacak kışlanın yüksekliği 5 katlı, kulelerin yüksekliği ise 10 katlı bir apartmana denk geliyordu. Kışla, Gezi Parkı'nı tümüyle çevreliyordu. Ortasına da buz pisti yapılacaktı. Bu da Gezi Parkı'nın tamamen ortadan kalkması anlamına geliyordu.
Kışlanın içinde ve çevresinde neler olacağı konusunda nihai bir bilgi bulunmuyor ancak şunlar konuşuluyordu: Rus-Hint tarzı karışımı kışla, kültür merkezi ve sanat galerisi olarak hizmet verecekti. Zemin katta 10'dan fazla dükkan kafeterya, beş dükkan kitapçı, bir dükkan da sanat galerisi olarak belirlenmiş durumdaydı. Üst kat ise müze/sergi alanı olarak tasarlanmıştı. Kışlanın bahçesi yeşil alan olarak korunacaktı. Yapının bazı bölümlerinde 3, bazı bölümlerinde ise 2 bodrum vardı. 3 bodrum kat olan yerde bir kat otopark olarak tasarlanmıştı. Bir diğer iddia ise, kışlanın içinde buz pateni sahasının bulunacağı yönündeydi...
4) Koruma Kurulu’nun aldığı karar nedir?
İstanbul 2 No’lu Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu, ilk olarak Gümüşsuyu Caddesi-Mete Caddesi-Sıraselviler Caddesi için önerilen dalış tünellerini iptal etti. Cumhuriyet-Tarlabaşı Caddesi tüneli ise onaylandı. Ancak kurul, ihaleyi kazanan Kalyon İnşaat yetkililerine projeye başlayabilmeleri için müze arkeologlarının alanda el yordamıyla sondaj kazıları yapması gerektiğini anlattı. Kazılar sonucunda kültür varlığına rastlanıldığı takdirde kazı alanının genişleyeceği ve iş makinesinin girmesine kazı bitene kadar izin verilmeyeceği açıklandı. Bu da sekiz ayda bitirilmesi öngörülen çalışmanın daha uzun sürede, hatta yıllarca sürebileceği iddialarına yol açtı.Kazılar sırasında meydandan arkeolojik kalıntı çıkması muhtemel. Zira, su mahzeninin arkasında bulunan ve Kasımpaşaspor tarafından işletilen otopark alanında 2000 - 2001 yıllarında yapılan kazılarda Ceneviz mezarlarına rastlanıldı. Mezarlığın otopark ve proje alanını da kapsayarak Talimhane’ye doğru devam ettiği düşünülüyor. Atatürk Kültür Merkezi yapılırken de 5’inci yüzyıla ait lahitler bulunmuştu.
5) Projeye kimler karşı çıktı?
Projeye; muhalif partiler, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Taksim Dayanışması Platformu, İstanbul Serbest Mimarlar Derneği ve daha pek çok sivil toplum kuruluşu, sendika, oda, parti ve birey karşı çıktı.Taksim Dayanışması Platformu, TMMOB'un organize ettiği ve aralarında sendikalar, odalar, siyasi partiler de olmak üzere 77 demokratik kitle örgütünden oluşuyor. Platform üyeleri, her gün akşam saatlerinde Taksim Metro çıkışında eylem düzenledi.
Projeye eleştiri yöneltenlerden biri de projeyi hazırlayan Mimar Halil Onurdu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi adına projeyi hazırlayan Onur, "Meydan keşke bir yarışmayla tasarlansaydı. Bu bir fikir projesidir, nihai değil. En yakın zamanda meydanda bir sergi açarak maketi, projeyi, tüm belgeleri paylaşacağız" dedi.
Diğer yandan, tüm projeye değil ancak Gezi Parkı’nın yerine Topçu Kışlası’nın yapılıyor olmasına bir tepki de hükümet kanadından geldi. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, kışla yapılmasına karşı çıkarak "Madem demokratikleşme, sivilleşme çağındayız bir başka yapıyı başka bir şekilde yakalayalım. İstanbul’un artık bir alışveriş merkezine ihtiyacı yok. İstanbul’un kültür merkezine, sanat merkezine, sergi merkezine ihtiyacı var. Asıl önemlisi İstanbul’un büyük alanlara ihtiyacı var” dedi.
6) Projeye karşı çıkılmasındaki neden nedir?
Projeye karşı çıkanların eleştirileri "Bu,
Taksim'i insansızlaştırma projesidir" noktasında birleşiyordu.
Taksim Dayanışması, projeyle ilgili şu soruları
soruyor: "Ağaçlar neden işaretleniyor? Gezi Parkı afetlerde toplanma
alanımız değil mi? Tünel trafik çözer mi? Yayalaştırma mı? Ayrıştırma mı? Esnaf
haberdar mı? Semt dernekleri haberdar mı? Uzmanlar haberdar mı? Kültür Sanat
Kurumları haberdar mı? Proje nedir? Detayları nerede? Proje kime yararlı? Proje
kime zararlı? Projeyi kim yaptı? Ne zaman yaptı? Ne zaman güncellendi? Hangi
şehirler, hangi çözümler örnek alındı? Şehir merkezlerinde artık tünellerin
tercih edilmediği biliniyor mu? Stratejik analiz nerede? Etki değerlendirme
analizi nerede?”
Taksim Yayalaştıma Projesi’ne karşı
çıkanlar şu maddeleri gündeme getiriyor:
• Gezi Parkı’nın Topçu Kışlası’na dönüştürülmesi sırasında birçok ağaç kesilecek ve zaten sınırlı olan yeşil çevre tamamen yok olacak.
• Mimar ve çevre planlamacıları gibi bilim insanlarından ve STK’lar, üniversiteler, yerel yönetimler ve derneklerden görüş alınmadı. Taksim; etrafında yaşayanları, iş yeri sahipleri ve ziyaretçileriyle birlikte ele alınarak planlanmalıydı.
• Ulaşım planı ve meydan düzenlemesi ayrı ayrı değil bir bütün olarak
tasarlanmalıydı.
• Trafik yer altına indirilerek trafik sorunu çözülmeyecek, tersine tünellerde trafik sıkışıklığı artarak daha uzun kuyruklara neden olacak.
• Proje kapsamında yapılacak tünellerden sonra yayalar meydana ulaşmak için iki metrelik kaldırımlarda yürümek zorunda kalacak.
• Acil durum, itfaiye-ambulans çözümleri mevcut değil.
• İnşaat süresince iş yapamayacak olan esnafa çözüm üretilmedi.
• Gezi Parkı’nın Topçu Kışlası’na dönüştürülmesi sırasında birçok ağaç kesilecek ve zaten sınırlı olan yeşil çevre tamamen yok olacak.
• Mimar ve çevre planlamacıları gibi bilim insanlarından ve STK’lar, üniversiteler, yerel yönetimler ve derneklerden görüş alınmadı. Taksim; etrafında yaşayanları, iş yeri sahipleri ve ziyaretçileriyle birlikte ele alınarak planlanmalıydı.
• Ulaşım planı ve meydan düzenlemesi ayrı ayrı değil bir bütün olarak
tasarlanmalıydı.
• Trafik yer altına indirilerek trafik sorunu çözülmeyecek, tersine tünellerde trafik sıkışıklığı artarak daha uzun kuyruklara neden olacak.
• Proje kapsamında yapılacak tünellerden sonra yayalar meydana ulaşmak için iki metrelik kaldırımlarda yürümek zorunda kalacak.
• Acil durum, itfaiye-ambulans çözümleri mevcut değil.
• İnşaat süresince iş yapamayacak olan esnafa çözüm üretilmedi.
7)-Trafiği yerin altına almak, sorunu çözecek mi?
İBB: Projeye başlamadan önce etki alanı ve çevresinde trafik hacmini tespit etmek için kapsamlı bir çalışma yürüttük. Buna göre, dokuz ayrı noktada taşıt sayımı yapıldı. Hazırlanan simülasyonlarla çalışma bittikten sonra sistemin nasıl bir rahatlama sağlayacağı sorusuna da yanıt arandı. Sonuç trafiğin yeraltına alınmasıyla trafik akım hızının yaklaşık olarak yarı yarıya artacağı yönünde. Yani Taksim Meydanı projesi sadece yayaları rahatlatmakla kalmayacak, trafik akımını hızlandırarak, gecikmeleri azaltacak ve seyahat sürelerini de kısaltmış olacak.HALİL ONUR: Tek dalış tünelinin taksim trafiğinin sorununun çözümüne katkıda bulunacağı kanatindeyiz.
KORHAN GÜMÜŞ: Dünyada tercih edilmeyen eski bir model bu. Güvenlik sorunları, görsel kirlilik, kentsel estetik ve yaşam kalitesine olumsuz etkisi olan demode bir yaklaşım. Meydandaki trafiği aşağı almak çözüm değil.
8)Gezi Parkı eyleminde neler yaşandı?
27 Mayıs – Gezi
Parkı’nın duvarının 3 metrelik kısmı gece 22:00’de yıkıldı. 5 ağaç söküldü.
Taksim Dayanışması üyeleri iş makinalarının önüne geçerek yıkımı engelledi. 50
kişi parkta çadır kurarak sabaha kadar nöbet tuttu…
29 Mayıs -Polisler sabah 5:00’te parkta yatanlara
müdahale etti. Belediye zabıtaları çadırları yaktı. İnşaat ekibi tekrar
yıkıma başladı. – 3. Köprü’nün temel atma töreninde dönemin Başbakanı Recep
Tayip Erdoğan, “Kışlayı da yapacağız AKM’yi de yıkacağız” dedi. CHP Lideri
Kemal Kılıçdaroğlu Gezi’ye gitti. Sırrı Süreyya Önder gaz bombası ile omuzundan
yaralandı, Sezgin Tanrıkulu hastanelik oldu. İstanbul 6. İdare Mahkemesi, Topçu
Kışlası hakkında yürütmeyi durdurma kararı verdi.
1 Haziran Protestocular Boğaziçi Köprüsü’nden yürüyüşe
geçti. Polis Beşiktaş`ta gazla müdahaleye yaptı. CHP Kadıköy’de yapacağı
mitingi Taksim’e aldığını açıkladı. Başbakan Erdoğan, Taksim’i CHP’ye açmak
zorunda kaldı. Polis Taksim’den çekildi. Kalabalık kitleler Taksim’e
aktı. – Gezi’ye destek eylemleri tüm şehirlere yayıldı. Polisin müdahalesi çok
sert oldu. Ethem Sarısülük, Ankara Kızılay’da polis memuru Ahmet Şahbaz
tarafından başından vuruldu.
2 Haziran – Erdoğan, göstericilere “birkaç çapulcu”
dedi. Taksim’e cami de yapılacağını açıkladı. İçki içenlerin alkolik olduğunu
ilan etti. Kışla’nın yapılacağını, içinde kültür merkezi, AVM ve rezidanslar
olacağını tekrar açıkladı. – Gece başta İstanbul olmak üzere İzmir ve Ankara’da
polis şiddeti tavan yaptı. Dolmabahçe Bezm-i Alem Valide Sultan Camii’nin
eylemcilerce revire çevrilmesi ve ardından camide içki içildiği iddiası gündeme
geldi. – Polis 1300’den fazla kişiyi gözaltına aldı. – Ali İsmail Korkmaz,
Eskişehir’deki eylemlerde sivil polislerce komalık edilene kadar dövüldü.
3 Haziran -Haftasonu yaşanan olayların ardından
pazartesi sabahı açılan borsa günü yüzde 10,47’lik son 10 yılın en büyük
düşüşüyle kapadı. – Gece Dolmabahçe ve Beşiktaş’ta polis müdahalesi sürdü.
Erdoğan Fas Gezisine çıkmadan önce, “Evinde zorla tuttuğumuz yüzde 50 var”
dedi. -Cumhurbaşkanı Abdullah Gül olayları sakinleştirmek için taraflarla
görüşmeye başladı. – Ankara’daki olayların 4. gününde eylemciler birçok yolu
kapattı, bazı belediye otobüslerini ateşe verdi. İstanbul Ümraniye’de aracını
eylemcilerin üzerine süren bir kişi Mehmet Ayvalıtaş’ı ezerek öldürdü. -Antakya
Armutlu’da Abdullah Cömert protestolar sırasında kafasına gelen kurşunla
hayatını kaybetti.
4 Haziran – Taksim gündüzü sakin geçirirken, akşam
olaylar büyüdü. Taksim’den yürüyüşe geçen bir grup Beşiktaş’taki Başbakanlık
Çalışma Ofisi’ne girmek istedi. -Denizden gemilerle getirilen polisler,
Dolmabahçe’ye içerden destek vererek göstericileri durdurabildi. – Ankara
Güvenpark’ta gündüz sakin geçen eylemler akşam çatışmaya dönüştü. Çok sayıda
kişi gözaltına alındı.
6 Haziran – Taksim de protestolar devam etti. Başbakan
Erdoğan, Tunus’ta konuştu ve Arınç’ın referandum açıklamasını yalanlayıp
projeden vazgeçmeyeceklerini söyledi.
8 Haziran – İstanbul
Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Gezi’ye alışveriş merkezi, otel ve
rezidans yapılmayacağını, kent müzesi olabileceğini açıkladı. – Melih Gökçek
Ankara’ya geçecek Erdoğan’a karşılama töreni yapılması için twitter üzerinden
kampanya başlatıldı. – AKP 15 ve 16 Haziran’da sırasıyla Ankara ve İstanbul’da
iki büyük miting yapacağını açıkladı.
11 Haziran – Polis sabah erken saatlerinde Taksim
Meydanı’na müdahale etti. Barışçıl alanda kalan gösterilerde ilk kez molotof
kullanıldı. – Polis Taksim Meydanı’nı boşaltıp, Taksim anıtı ve AKM başta olmak
üzere çevreye asılan tüm flama ve pankartları temizledi. – Akşama doğru başayan
ve sabaha kadar devam eden şiddetli çatışmalar yaşandı. CNN ve BBC gibi pek çok
uluslararası yayın kuruluşu olayları canlı vermeye başladı. – BM, ABD ve
Uluslarası Af Örgütü ve bazı ülkelerden orantısız güç kullanılmaması çağrıları
geldi.
13 Haziran – Ülke genelinde protestolar sürerken,
Erdoğan yeniden sertleşti. Avrupa Parlementosu eylemlerdeki şiddet için Türk
hükümetini kınarken Erdoğan bu kararı tanımadığını belirtti. Bununla birlikte
parkın akıbeti için referandum yapılabileceğini söyledi.
14 Haziran – Başbakan Tayyip Erdoğan, Gezi Parkı’ndan
eylemlerde yer alan grupların bazılarının temsilcileri ile ikinci kez bir araya
geldi. – Ankara Numune Hastanesi’nin 14 gün yoğun bakımında kalan Ethem
Sarısülük hayatını kaybetti.
15 Haziran – Erdoğan, Ankara’daki “Milli İrade’ye
Saygı” mitinginde “Taksim Meydanı boşaldı, boşaldı; yoksa güvenlik güçlerimiz
boşaltmasını bilir” dedi. – Taksim Dayanışması, Erdoğan görüşmesinden sonra
alınan karar gereği direnişin sadece Taksim Dayanışması çadırında
sürdürüleceği, park ve çevresindeki diğer çadırların, flamaların ve bayrakların
indirileceğini açıkladı. Saat 16:00’da bu karar uygulandı, çevredeki barikatlar
temizlendi. – Saat 17:30 dan itibaren polis Park’daki göstericilere dağılmaları
yolunda anons yapmaya başladı. Saat 20:50’de göstericilere müdahale başladı; ve
kısa sürede polisler Gezi Parkı’na girdi. – Yaklaşık 1000 işçi flamaları,
çadırları ve kamyonlarca çöpü gece boyunca topladı. – Taksim ve Gezi’nin
boşalmasının ardından protestolar Harbiye, İstiklal Caddesi ve Tarlabaşı’nda
yoğunlaştı. – Gezi Parkı o günden sonra eylemcilere kapatıldı.
16 Haziran – Gece yarısından itibaren gösteriler
yoğunlaştı. İlk kez polis kuvvetlerine ek olarak Jandarma ekipleri de
göstericilere Divan Oteli ve çevresinde müdahale etti. – Sabaha kadar
İstanbul’un değişik yerlerinde çatışmalar sürdü. – Başbakan Milli İrade’ye
Saygı mitinglerinin ikincisini Kazlıçeşme’de düzenledi. Mitingteki katılım
sayısı tartışmalara neden oldu. – 15 yaşındaki Berkin Elvan, Gezi eylemleri
sırasında gaz kapsülünün başına isabet etmesi sonucu komalık oldu.
17 Haziran – DİSK ve KESK genel greve gitti. Saat
16.00’da Taksim’e yürümek isteyen sendikalar öncülüğündeki gruba polisin
müdahalesi sert oldu. – Protestolar İstanbul’da daha pasifist eylemlere
dönüştü. Erdem Gündüz, AKM önünde protesto için konuşmadan “Duran Adam” eylemini
başlattı.
18 Haziran – Başbakan sert üslubunu sürdürdü, polisi
daha da güçlendireceğini ve eylemlerde polisin çok başarılı bir demokrasi
sınavı verdiğini, şiddet uygulayanların terörist ve anarşist gruplar olduğunu
söyledi. Protestolar sürdü.
20 Haziran – İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir
Topbaş 30 Mayıs’ta yanan çadırlar için çadırları yakan zabıta memurları adına
özür diledi ve bundan sonra bir durağın yerini değiştirirken bile halka
danışacaklarını açıkladı.
21 Haziran Mersin, Ankara, İzmir gibi pek çok ilde
gösteriler devam ederken, duran adam eylemleri de hız kesmeden sürdü.
23 Haziran – Sabahın erken saatlerine kadar Taksim
çevresinde ve Ankara’da gösteri, polis müdahaleleri ve çatışmalar devam etti.
24 Haziran – Başbakan polis akademisinde yaptığı
konuşmada “Polisimiz destan yazdı” dedi. – Ethem Sarısülük’ü vuran polisin
serbest bırakılması üzerine protestolar büyüdü, ancak çatışma yaşanmadı. –
Obama, Erdoğan’ı arayarak 1 saat görüştü. Beyaz Saray, barışçıl gösterilere
hoşgörü istendiğini açıkladı.
29 Haziran – Bir grup sanatçı, toplumda oluşan nefret
söylemi hakkında “Kaygılıyız” başlıklı bir ilan yayınladı. – Taksim Dayanışması
öncülüğünde Taksim’de toplanan grup, polisin biber gazı ve boyalı mermi
kullandığı müdahaleyle karşılaştı, çok sayıda gözaltı gerçekleşti.
2 Temmuz İstanbul 6. İdare Mahkemesi, Kültür ve
Turizm Bakanlığı’nın Gezi Parkı’yla ilgili yürütmeyi durdurma kararına karşı
yaptığı itirazı da reddetti.
10 Temmuz –Ali İsmail Korkmaz yaşamını yitirdi. 11 Temmuz 2013’de memleketi
Hatay’da toprağa verildi.
10 Eylül – Antakya’da Ahmet Atakan, ODTÜ
Ormanları’ndan yol geçirilmesini protesto ederken polis müdahalesiyle yaşamını
yitirdi.
11 Mart 2014 – 269 gün boyunca komada kalan Berkin Elvan
hayatını kaybetti. Berkin, hayata gözlerini yumduğunda 15 yaşındaydı ve 16
kiloya düşmüştü.
No comments:
Post a Comment